Πρίν από οποιαδήποτε διαδικασία αιτήσεων [και μάλιστα όσο πιο νωρίς ξεμπερδεύεις τόσο καλύτερα είναι] πρέπει να γυρίσεις πίσω στα "θρανία" και να ξαναμπείς στη διαδικασία να διαβάσεις αγγλικά! Ένα φρεσκαρισματάκι βρε αδερφέ, και μετά λίγη εξάσκηση σε test-άκια!
Συνήθως στην Ευρώπη ζητείται το IELTS [ http://www.ielts.org/default.aspx ], αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να τη βγάλεις καθαρή και με κανένα θαμμένο σε συρτάρια Proficiency, αλλά αυτό σπανίως συμβαίνει.
Στο Αμέρικα, ζητείται το TOEFL [ http://www.ets.org/toefl/ ]από τους διεθνείς σπουδαστές και από όλους το GRE. Επειδή υποτίθεται και το IELTS και το TOEFL αποτελούν test που έχουν να κάνουν με την τρέχουσα καθομιλουμένην αγγλικήν, και για άλλους προφανείς λόγους...τα score σου έχουν αξία για 2 χρόνια μόνο. Και τα δυο αποτελούνται πάνω κάτω από writing, reading, listening και speaking. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι κάτι φοβερό και όποιος ασχοληθεί λίγο καιρό και κάνει και κάνα δυο test, θα πετύχει αρκετά καλό score. Κάθε πανεπιστήμιο έχει τα δικά του minimum scores που δεχεται.
Όσον αφορά το GRE [ http://www.ets.org/gre/ ] έχει λίγο μεγαλύτερη ισχύ, οι βαθμοί είναι έγκυροι για 5 χρόνια και αποτελείται από 3 μέρη: Analytical Writing, Verbal Reasoning και Quantitative Reasoning. Το πρώτο έχει να κάνει με το πως μπορείς να αναπτύξεις ιδέες και να καταρρίψεις επιχειρήματα, το δεύτερο έχει να κάνει με λεξιλόγιο και θα έλεγα ότι είναι και το πιο δύσκολο, και το τρίτο έχει ασκήσεις μαθηματικών που βασίζονται στις βασικές αρχές μαθηματικών, άλγεβρας. γεωμετρίας και στατιστικής. Στο GRE άλλωστε δεν υπάρχει κατώτερο όριο που να ζητείται από τα πανεπιστήμια και όσον αφορά τους μη αμερικάνους είναι σχετικά ελαστικοί στο κομμάτι του λεξιλογίου.
Αφού κλείσεις ραντεβού και δώσεις τις εξετάσεις σου μπροστά σε έναν υπολογιστή...τα αποτελέσματα βγαίνουν σε περίπου 3 εβδομάδες. Μετά αυτό που σου μένει είναι να μπεις ξανά στο site των ανάλογων εξετάσεων και να ζητήσεις να αποσταλούν οι βαθμοί σου στα πανεπιστήμια στα οποία έχεις κάνει αίτηση. Κάθε "αγορά" αποστολής βαθμών κοστίζει και κάτι ψιλά [25$ πχ στο TOEFL]. Τις πρώτες 4 νομίζω στις κάνουν δώρο. Γι'αυτό στο GRE καλό είναι να έχεις μαζί σου τα πανεπιστήμια στα οποία θα κάνεις αίτηση (μαζί με τους ανάλογους κωδικούς που έχει κάθε πανεπιστήμιο).
Γενικά είναι θεμιτό να έχεις ξεμπερδέψει νωρίς με τα αγγλικά, μιας και θέλουν χρόνο να βγουν τα αποτελέσματα και να τα στείλουν στα πανεπιστήμια. Παρ'όλα αυτά γενικώς τα πανεπιστήμια από τη μεριά τους είναι ελαστικά ως προς το πότε θα παραλάβουν τα score μιας και γνωρίζουν οτι καθυστερούν να φτάσουν.
tip: θα βρείτε αρκετά torrent στο internet για να κατεβάσετε sample tests GRE, TOEFL και IELTS. Υπάρχουν και προγραμματάκια που είναι σαν τα κανονικά test [Προσοχή τρέχουν μόνο σε windows!], καθώς και pdf βιβλίων.
No comments:
Post a Comment