Monday, March 7, 2011

Step 04_Personal Statement

Πολύ σημαντικό κομμάτι των αιτήσεων είναι η συγγραφή του Personal Statement [ή αλλιώς Letter of Intent]. Σε αυτό θα πρέπει να αναπτύξετε αναλυτικά γιατί θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό που έχετε επιλέξει, γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο/πρόγραμμα, σε πιο κομμάτι σκοπεύετε να εμβαθύνετε κλπ.
Είναι πολύ βασικό να καταλήξετε σε όλα τα παραπάνω θέματα, δίνοντας προηγουμένως μια περιγραφή του εαυτού σας, τι έχετε κάνει και ποιές εμπειρίες είναι αυτές που σας οδήγησαν στις σημερινές επιλογές σας. Ουσιαστικά θα πρέπει από αυτές οι εμπειρίες σας που θα περιγράψετε να απορρέει φυσικά η επιλογή του μεταπτυχιακού που θέλετε να κάνετε. 


Επιπλέον, το Statement of Purpose είναι και ένας τρόπος να "αποδείξετε" γιατί να επιλέξει κάποιο πανεπιστήμιο εσάς και όχι κάποιον άλλο. Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά σας και ποιές οι εμπειρίες που σας διαφοροποιούν από οποιονδήποτε άλλον. Θέλουν να δουν τι θα προσφέρετε εσείς στο ακαδημαϊκό τους προφίλ και στην ακαδημαϊκή τους κοινότητα. Φαντάζεστε φυσικά ότι κάθε πανεπιστήμιο προσπαθεί να επιλέξει εκείνους που θα προσφέρουν το βέλτιστο και το διαφορετικό στο πανεπιστήμιο τους. Γι'αυτό μη φοβηθείτε να "διαφέρετε" στα λεγόμενα σας. Τολμείστε ακόμα και να πείτε οτι θα εμβαθύνετε σε κάποιον τομέα που σας ενδιαφέρει ακόμα και αν αυτός μοιάζει βγαλμένος από επιστημονική φαντασία! ["θα ήθελα ένα κτίριο που να στηρίζεται με μαγνητικό πεδίο!" χεχ]. Αφήνοντας τα αστεία, πρέπει να πιστέψετε οτι είστε διαφορετικοί [γιατί όντως είστε] έτσι ώστε να καταφέρουν να το δουν και τα πανεπιστήμια αυτό και να σας επιλέξουν! [μιλάμε για ψυχοθεραπεία όχι αστεία!]


Πολύ βασικό πριν γράψετε το Statement, είναι να έχετε ψάξει και πέντε πράγματα για το πανεπιστήμιο που θέλετε να πάτε. Όταν θα αναπτύξετε το γιατί διαλέξατε αυτό το πανεπιστήμιο και όχι κάποιο άλλο, ή γιατί αυτή τη χώρα και όχι κάποια άλλη καλό θα ήταν να έχετε να πείτε κάτι παραπάνω από το: "Αααααααχχχ, το πανεπιστήμιο σας είναι πολύυυυυυ γαμάαατοοο!" ή "'Ηταν πάντα το όνειρό μου να μπω στο Harvard!!!". Μπέιτε και ψάξτε τους καθηγητές και τις δουλειές τους, που μπορεί να αποτελέσουν και μια πηγή έμπνευσης γενικότερα για αυτό που θέλετε να κάνετε. Ή από προηγούμενους φοιτητές ρωτήστε αν ασχολήθηκαν με κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα που μπορεί να σας ενδιαφέρει κλπ. Γενικά καλό θα ήταν λοιπόν να γράψετε ποιό ήταν το έναυσμα για να επιλέξετε το πανεπιστήμιο τους και όχι κάποιο άλλο.


Τέλος θεωρώ οτι είναι καλό να αναφέρεις και αν η χώρα στην οποία πηγαίνεις έπαιξε κάποιο ιδιαίτερο λόγο στην επιλογή σου. Ειδικά, αν επιλέξεις να πας σε κάποια άλλη ήπειρο, Αμερική, Ασία, Αυστραλία κλπ, θα πρέπει να δικαιολογήσεις γιατί έκανες αυτή την επιλογή αντί της Ευρώπης. 


Όταν τελειώσετε με το γράψιμο, καλό θα ήταν να το δώσετε σε κάποιον να το διαβάσει. Μια δεύτερη γνώμη είναι πάντα πολύ σημαντική, είτε για τη διόρθωση κάποιων συντακτικών, είτε ακόμα και για να σας δώσει κάποια παραπάνω ιδέα που ίσως να σας έχει διαφύγει. Θα μπορούσατε να το δώσετε σε κάποιον φίλο σας που ασχολείστε με το ίδιο αντικείμενο, ή σε κάποιον καθηγητή σας [κάποιον από αυτούς που σας έδωσε και συστατικές ίσως] ή ακόμα σε κάποιον που έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία των αιτήσεων. Άλλωστε θα χρειαστεί να το δείτε και εσείς ξανά και να του κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές. Εμένα μου πήρε λίγες μέρες από το αρχικό κείμενο για να φτάσω στο τελικό που ήταν τελικά πιο δεμένο.


Επειδή μάλλον σας κούρασα, να πω και κάτι τελευταίο. Αν μπορείτε κρατείστε το γύρω στις 1500-2000 λέξεις. Κάποια πανεπιστήμια έχουν όριο 3000 και άλλα 1000-1500. Που σημαίνει οτι αν έχετε γράψει πολλά [όπως έκανα εγώ] θα πρέπει να αρχίσετε να κόβετε. Έτσι κι αλλιώς, αν στείλετε σε πάνω από ένα πανεπιστήμια αιτήσεις, θα πρέπει σε κάθε ένα statement να αλλάζετε το κομμάτι που λέει γιατί διαλέξατε αυτό το πανεπιστήμιο.


Καλή συγγραφή! :)


*Tip: θα βρείτε online κάποια statement of purpose τα οποία είναι όμως σχετικά απλά. Παρ'όλα αυτά googlαρετε για να πάρετε μια ιδέα πως θα ξεκινήσετε.

Friday, March 4, 2011

Step 03_Portfolio

Ένα πιο ευχάριστο μέρος της διαδικασίας είναι φυσικά το να προετοιμάσεις το δείγμα δουλειάς σου που θα στείλεις στα πανεπιστήμια! Είναι όμως και το πιο σημαντικό. Τι θα βάλεις μέσα τι θα αφήσεις απ'έξω, τι διάσταση θα έχει, με τι σειρά θα μπουν τα project κλπ κλπ...! Ένα χάος.


Γενικά καλό είναι να τελειώσεις το portfolio τουλάχιστον ένα μήνα πριν την προθεσμία των αιτήσεων [και παραπάνω δε βλάπτει]. Αν τα στείλεις ταχυδρομικώς, θέλουν τουλάχιστον 1 μήνα-2 εβδομάδς για να φτάσουν. Αλλιώς πληρώνεις αδρώς τα courier και σε 1-2 μέρες είναι εκεί!


To portfolio παίζει νομίζω το σημαντικότερο ρόλο. Είναι το μόνο στοιχείο που έχουν για να ξεχωρίσουν τις αιτήσεις μεταξύ τους. Αν έχετε ήδη φτιάξει κάποιο portfolio για να βρείτε δουλειά σίγουρα θα πρέπει να το αναδιαμορφώσετε, και να βάλετε τα πιο ερευνητικά σας project. Ψάχνοντας σε διάφορα site για το πως να διαμορφώσεις το portfolio σου για αίτηση σε πανεπιστήμιο, διάβασα κατι που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Λέει οτι συνήθως το πρώτο ξεκαθάρισμα γίνεται κοιτώντας την αρχή και το τέλος. Συνεπώς εκεί είναι που θα πρέπει να έχετε και τις πιο ενδιαφέροσυσες δουλειές. Άλλοι προτιμούν να το κάνουν χρονολογικά. Εγώ ξεκίνησα με τα ακαδημαϊκά project από το πιο νέο προς το πιο παλιό [κοινώς ξεκίνησα με τη διπλωματική], και μετά συνέχισα με project από διάφορες δουλειές, διαγωνισμούς και workshops. 
Μην επαναπαυθείτε στο γεγονός οτι σε κάποια project έχετε ήδη έτοιμη κάποια παρουσιάση. Θα αναγκαστείτε να αλλάξετε διάφορα πράγματα κατά την γνώμη μου, ώστε να μπορέσει το portfolio σας να αποκτήσει μια ενιαία αισθητική. "Να δέσει το γλυκό" που λένε!


Τέλος, αρκετά σημαντικό θεωρώ πως αν έχετε κάποιο "εξωαρχιτεκτονικό" ενδιαφέρον, καλό θα ήταν να το παρουσιάσεται και στο portfolio σας. Από ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική ή δεν ξέρω τι άλλο. Είναι καλό να δείξεις ότι είσαι άτομο με ποικίλα ενδιαφέροντα.
Γενικά αν ασχοληθείτε συστηματικά, νομίζω μια εβδομάδα εντατικής σχετικά δουλειάς είναι αρκετή, και είστε ένα βήμα πιο κοντά στις αιτήσεις!!!


*Προσοχή στην επιλογή μεγέθους γιατί κάποια πανεπιστήμια δε δέχονται τεύχη που ξεπερνούν το Α4. Και γενικότερα όχι μεγαλύτερα από Α3. 

Tuesday, March 1, 2011

Step 02_Βεβαιώσεις πτυχίου και αναλυτικές βαθμολογίες lost in translation

Αφού λοιπόν έχεις τελειώσει με το μαραθώνιο των αγγλικών πρέπει να αρχίσεις τον μαραθώνιο της χαρτούρας! Γιατί εντάξει μας έπεισες οτι μιλάς αγγλικά, αλλά τι γίνεται με τα πτυχία σου ε??
Ξεκινάς λοιπόν να πας να πάρεις βεβαίωση πτυχίου από τη γραμματεία της σχολή σου, που εδώ που τα λέμε δε σου 'χε λείψει και καθόλου! Πρέπει να ξέρεις οτι τα περισσότερα πανεπιστήμια θέλουν βεβαίωση πτυχίου με αναλυτική βαθμολογία όλων των μαθημάτων. Θέλουν να έχουν μια ιδέα τι μαθήματα έχεις παρακολουθήσει στο περίπου και πως μπορείς να ενταχθείς στο δικό τους πρόγραμμα. Αφού πας στη σχολή και πάρεις τις βεβαιώσεις τις πληρώνεις αδρώς μιας και θα σου χρειαστούν πολλές, για τις σχολές και τις υποτροφιές. [Εμένα μου πήγαν σχεδόν 15-20 ευρώ]. 
Ύστερα φυσικά θα πρέπει να τις μεταφράσεις. Οπλίσου με υπομονή και πήγαινε νωρίς νωρίς στο μεταφραστικό [Αρίωνος 10, (περιοχή Ψυρρή) Τ.Κ. 10554 Αθήνα, τηλ.210 3285755-757]. Λειτουργεί από τις 9.00-13.00 και γενικά αν πας 9 ξεμπερδεύεις. 
Καλό θα ήταν, επειδή είναι και λίγο αργόσχολοι, πριν πας να έχεις ετοιμάσει ένα προσχέδιο μετάφρασης των μαθημάτων σου. Μη σου ονομάσουν καμμιά αρχιτεκτονική σύνθεση ως Architectural Composition, δε λέει! [Όσοι έχετε τελειώσει στην Αρχιτεκτονική Αθήνα, στείλτε μου ένα email και θα σας στειλω pdf με την τελική μετάφραση της δικιάς μου αναλυτικής βαθμολογίας]
Επίσης, πριν πάτε κάντε και έναν υπολογισμό πόσες μεταφράσεις θα χρειαστείτε γιατί όταν πας ένα κείμενο να στο μεταφράσουν, η πρωτη μετάφραση κοστίζει 35 ευρώ νομίζω και τα αντίτυπα λιγότερο. Οπότε δε θες να πας δεύτερη φορά, γιατί δε σου έφτασαν και να πληρώσεις περισσότερα. Ήδη είναι ακριβή η διαδικασία. Για 12 μεταφράσεις έδωσα γύρω στα 70 ευρώ! Περαστικά μας.
Όταν πας εκεί λοιπόν, αφήνεις το έγγραφο προς μετάφραση, το δείγμα μεταφράσεως αν υπάρχει και μια προκαταβολή. Σου δίνουν ένα απόκομα και σου λένε πότε να ξαναπάς να παραλάβεις τα χαρτιά σου με το απόκομα.


Αυτά, δεν μου ρχεται κάτι άλλο ως προς τις μεταφράσεις. Α! Αν πάτε να τις παραλάβετε ρίχτε μια ματιά αν είναι σωστές, γιατί εγώ όταν γύρισα σπίτι συνειδητοποιήσα οτι οι γελίοι είχαν κάνει λάθος τον βαθμό του πτυχίου μου!! Και 70 ευρώ και 1 εβδομάδα αναμονή και υπόδειγμα μετάφρασης και ο βαθμός μου ήταν λάθος! Τι να πεις!