Monday, March 7, 2011

Step 04_Personal Statement

Πολύ σημαντικό κομμάτι των αιτήσεων είναι η συγγραφή του Personal Statement [ή αλλιώς Letter of Intent]. Σε αυτό θα πρέπει να αναπτύξετε αναλυτικά γιατί θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό που έχετε επιλέξει, γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο/πρόγραμμα, σε πιο κομμάτι σκοπεύετε να εμβαθύνετε κλπ.
Είναι πολύ βασικό να καταλήξετε σε όλα τα παραπάνω θέματα, δίνοντας προηγουμένως μια περιγραφή του εαυτού σας, τι έχετε κάνει και ποιές εμπειρίες είναι αυτές που σας οδήγησαν στις σημερινές επιλογές σας. Ουσιαστικά θα πρέπει από αυτές οι εμπειρίες σας που θα περιγράψετε να απορρέει φυσικά η επιλογή του μεταπτυχιακού που θέλετε να κάνετε. 


Επιπλέον, το Statement of Purpose είναι και ένας τρόπος να "αποδείξετε" γιατί να επιλέξει κάποιο πανεπιστήμιο εσάς και όχι κάποιον άλλο. Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά σας και ποιές οι εμπειρίες που σας διαφοροποιούν από οποιονδήποτε άλλον. Θέλουν να δουν τι θα προσφέρετε εσείς στο ακαδημαϊκό τους προφίλ και στην ακαδημαϊκή τους κοινότητα. Φαντάζεστε φυσικά ότι κάθε πανεπιστήμιο προσπαθεί να επιλέξει εκείνους που θα προσφέρουν το βέλτιστο και το διαφορετικό στο πανεπιστήμιο τους. Γι'αυτό μη φοβηθείτε να "διαφέρετε" στα λεγόμενα σας. Τολμείστε ακόμα και να πείτε οτι θα εμβαθύνετε σε κάποιον τομέα που σας ενδιαφέρει ακόμα και αν αυτός μοιάζει βγαλμένος από επιστημονική φαντασία! ["θα ήθελα ένα κτίριο που να στηρίζεται με μαγνητικό πεδίο!" χεχ]. Αφήνοντας τα αστεία, πρέπει να πιστέψετε οτι είστε διαφορετικοί [γιατί όντως είστε] έτσι ώστε να καταφέρουν να το δουν και τα πανεπιστήμια αυτό και να σας επιλέξουν! [μιλάμε για ψυχοθεραπεία όχι αστεία!]


Πολύ βασικό πριν γράψετε το Statement, είναι να έχετε ψάξει και πέντε πράγματα για το πανεπιστήμιο που θέλετε να πάτε. Όταν θα αναπτύξετε το γιατί διαλέξατε αυτό το πανεπιστήμιο και όχι κάποιο άλλο, ή γιατί αυτή τη χώρα και όχι κάποια άλλη καλό θα ήταν να έχετε να πείτε κάτι παραπάνω από το: "Αααααααχχχ, το πανεπιστήμιο σας είναι πολύυυυυυ γαμάαατοοο!" ή "'Ηταν πάντα το όνειρό μου να μπω στο Harvard!!!". Μπέιτε και ψάξτε τους καθηγητές και τις δουλειές τους, που μπορεί να αποτελέσουν και μια πηγή έμπνευσης γενικότερα για αυτό που θέλετε να κάνετε. Ή από προηγούμενους φοιτητές ρωτήστε αν ασχολήθηκαν με κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα που μπορεί να σας ενδιαφέρει κλπ. Γενικά καλό θα ήταν λοιπόν να γράψετε ποιό ήταν το έναυσμα για να επιλέξετε το πανεπιστήμιο τους και όχι κάποιο άλλο.


Τέλος θεωρώ οτι είναι καλό να αναφέρεις και αν η χώρα στην οποία πηγαίνεις έπαιξε κάποιο ιδιαίτερο λόγο στην επιλογή σου. Ειδικά, αν επιλέξεις να πας σε κάποια άλλη ήπειρο, Αμερική, Ασία, Αυστραλία κλπ, θα πρέπει να δικαιολογήσεις γιατί έκανες αυτή την επιλογή αντί της Ευρώπης. 


Όταν τελειώσετε με το γράψιμο, καλό θα ήταν να το δώσετε σε κάποιον να το διαβάσει. Μια δεύτερη γνώμη είναι πάντα πολύ σημαντική, είτε για τη διόρθωση κάποιων συντακτικών, είτε ακόμα και για να σας δώσει κάποια παραπάνω ιδέα που ίσως να σας έχει διαφύγει. Θα μπορούσατε να το δώσετε σε κάποιον φίλο σας που ασχολείστε με το ίδιο αντικείμενο, ή σε κάποιον καθηγητή σας [κάποιον από αυτούς που σας έδωσε και συστατικές ίσως] ή ακόμα σε κάποιον που έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία των αιτήσεων. Άλλωστε θα χρειαστεί να το δείτε και εσείς ξανά και να του κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές. Εμένα μου πήρε λίγες μέρες από το αρχικό κείμενο για να φτάσω στο τελικό που ήταν τελικά πιο δεμένο.


Επειδή μάλλον σας κούρασα, να πω και κάτι τελευταίο. Αν μπορείτε κρατείστε το γύρω στις 1500-2000 λέξεις. Κάποια πανεπιστήμια έχουν όριο 3000 και άλλα 1000-1500. Που σημαίνει οτι αν έχετε γράψει πολλά [όπως έκανα εγώ] θα πρέπει να αρχίσετε να κόβετε. Έτσι κι αλλιώς, αν στείλετε σε πάνω από ένα πανεπιστήμια αιτήσεις, θα πρέπει σε κάθε ένα statement να αλλάζετε το κομμάτι που λέει γιατί διαλέξατε αυτό το πανεπιστήμιο.


Καλή συγγραφή! :)


*Tip: θα βρείτε online κάποια statement of purpose τα οποία είναι όμως σχετικά απλά. Παρ'όλα αυτά googlαρετε για να πάρετε μια ιδέα πως θα ξεκινήσετε.

No comments:

Post a Comment