Friday, March 4, 2011

Step 03_Portfolio

Ένα πιο ευχάριστο μέρος της διαδικασίας είναι φυσικά το να προετοιμάσεις το δείγμα δουλειάς σου που θα στείλεις στα πανεπιστήμια! Είναι όμως και το πιο σημαντικό. Τι θα βάλεις μέσα τι θα αφήσεις απ'έξω, τι διάσταση θα έχει, με τι σειρά θα μπουν τα project κλπ κλπ...! Ένα χάος.


Γενικά καλό είναι να τελειώσεις το portfolio τουλάχιστον ένα μήνα πριν την προθεσμία των αιτήσεων [και παραπάνω δε βλάπτει]. Αν τα στείλεις ταχυδρομικώς, θέλουν τουλάχιστον 1 μήνα-2 εβδομάδς για να φτάσουν. Αλλιώς πληρώνεις αδρώς τα courier και σε 1-2 μέρες είναι εκεί!


To portfolio παίζει νομίζω το σημαντικότερο ρόλο. Είναι το μόνο στοιχείο που έχουν για να ξεχωρίσουν τις αιτήσεις μεταξύ τους. Αν έχετε ήδη φτιάξει κάποιο portfolio για να βρείτε δουλειά σίγουρα θα πρέπει να το αναδιαμορφώσετε, και να βάλετε τα πιο ερευνητικά σας project. Ψάχνοντας σε διάφορα site για το πως να διαμορφώσεις το portfolio σου για αίτηση σε πανεπιστήμιο, διάβασα κατι που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Λέει οτι συνήθως το πρώτο ξεκαθάρισμα γίνεται κοιτώντας την αρχή και το τέλος. Συνεπώς εκεί είναι που θα πρέπει να έχετε και τις πιο ενδιαφέροσυσες δουλειές. Άλλοι προτιμούν να το κάνουν χρονολογικά. Εγώ ξεκίνησα με τα ακαδημαϊκά project από το πιο νέο προς το πιο παλιό [κοινώς ξεκίνησα με τη διπλωματική], και μετά συνέχισα με project από διάφορες δουλειές, διαγωνισμούς και workshops. 
Μην επαναπαυθείτε στο γεγονός οτι σε κάποια project έχετε ήδη έτοιμη κάποια παρουσιάση. Θα αναγκαστείτε να αλλάξετε διάφορα πράγματα κατά την γνώμη μου, ώστε να μπορέσει το portfolio σας να αποκτήσει μια ενιαία αισθητική. "Να δέσει το γλυκό" που λένε!


Τέλος, αρκετά σημαντικό θεωρώ πως αν έχετε κάποιο "εξωαρχιτεκτονικό" ενδιαφέρον, καλό θα ήταν να το παρουσιάσεται και στο portfolio σας. Από ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική ή δεν ξέρω τι άλλο. Είναι καλό να δείξεις ότι είσαι άτομο με ποικίλα ενδιαφέροντα.
Γενικά αν ασχοληθείτε συστηματικά, νομίζω μια εβδομάδα εντατικής σχετικά δουλειάς είναι αρκετή, και είστε ένα βήμα πιο κοντά στις αιτήσεις!!!


*Προσοχή στην επιλογή μεγέθους γιατί κάποια πανεπιστήμια δε δέχονται τεύχη που ξεπερνούν το Α4. Και γενικότερα όχι μεγαλύτερα από Α3. 

No comments:

Post a Comment